Herunder er en beskrivelse af de forskellige partier, organisationer og regeringens udspil til en klimaaftale. I hvert af de detaljerede oversigter over deres målsætningerne og virkemidler har vi markeret teksten med fed, hvor vi har kunne inkludere tiltaget i vores modelberegninger. Derudover har vi lavet en række scenarier man kan sammenligne med. Et Frozen policy scenarie som viser udviklingen med allerede vedtagne politikker (dvs. inkl. energiaftalen fra 2018) og så to udgaver af et scenario som holder summen af de danske fremtidige CO2 udledninger under 500 Mt, hvilket nok er minimumskravet hvis vi skal opfylde Paris-aftalen. Frozen policy scenariet anvendes som grundlag for alle de andre udspil, dvs. deres tiltag bygger ovenpå det som allerede er inkluderet i Frozen policy.
Med klimaudspillet ’En Social Retfærdig Vej Til Det Grønne Samfund’ lægger Enhedslisten op til en overordnet målsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030 og 100 pct. i 2040 (ift. 1999). Som et centralt element foreslår Enhedslisten at udarbejde en klimalov, som gennem bindende målsætninger skal sikre, at Danmark holder sig på kursen mod 70 pct. og 100 pct. reduktion i hhv. 2030 og 2040. Inden for transportområdet foreslår Enhedslisten at forbyde salg af diesel- og benzinbiler i hhv. 2022 og 2025, kørselsafgift på biler og afgifter på flyrejser. Inden for landbrugsområdet foreslår Enhedslisten at drivhusgasudledningen bør reduceres til mindst en tredjedel i 2030. Enhedslisten har et mål om, at vi i 2030 ikke importerer mere el, end vi gør i dag. For at understøtte dette, ønsker Enhedslisten at investere i vindenergi og andre vedvarende energikilder og samtidig nedsætte brugen af biomasse.
Socialistisk Folkeparti (SF) har en overordnet målsætning at reducere Danmarks klimaforureningen med 60% i 2030 (ift. 1990). For at nå denne målsætning foreslår SF en række tiltag til at reducere klimabelastning, særligt fra transport- og landbrugssektoren. Inden for transportsektoren har de en overordnet målsætning om at elbiler udgør 50% af den danske bilpart i starten af 2030’erne. Samtidig sætter de en målsætning om, at mindst 95% af den kollektive trafik skal køre på vedvarende energi i 2030. De foreslår at nå disse målsætninger gennem en omstilling af beskatningen af fossildrevne køretøjer, samt investeringer i den kollektive trafik. Den overordnede målsætning inden for landbrugssektoren er, at nedbringe klimaforureningen fra landbruget med op mod 25 pct. i 2030 i forhold til i dag (2019). For at nå denne målsætning, foreslår SF at mindske det danske landbrugsareal og samtidig udvide skovarealet, fremme klimavenlige afgrøder, husdyrsfoder og dyrkningsteknikker, samt elektrificere landbruget og sætte krav om at efterbehandle staldgylle mm.
Med klimaplanen ’Klimaet Kalder. Fremad’ fremsætter Radikale Venstre en overordnet målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 60 pct. i 2030 (ift. 1999). I samme år skal danskernes energiforsyning være helt fri for fossile brændsler. Dette skal understøtte en fuldstændig omlægning til vedvarende energi i 2050. Inden for transportsektoren er målsætningen 1 mio. elbiler i Danmark i 2030, hvilket skal understøttes af en række tiltag. Yderligere foreslår de at gøre al offentlig tranport eldrevet. Radikale Venstre foreslår desuden at udtage en tredjedel af opdyrket land i Danmark til naturarealer, og samtidig arbejde for et giftfrit landbrug i 2050. Inden for energiområdet ønsker Radikale Venstre at satse på produktion samt eksport af vindenergi, og foreslår at etablere 3 havvindmølleparker ud over dem, som allerede er vedtaget med energiaftalen. Endelig fremsætter de et mål om at halvere CO2-aftrykket fra nybyggeri af huse i 2030.
Socialdemokratiet foreslår i klimaudspillet ’Danmark Skal Igen Være En Grøn Stormagt’ en overordnet vision om, at Danmark skal være fossilfrit i 2045. Som et centralt element ønsker Socialdemokratiet at oprette en grøn fremtidsfond, der skal støtte udviklingen af nye teknologier og virksomheder inden for grøn energi, lagring og bedre anvendelse af energi, vandknaphed, fødevareproduktion. Inden for transportområdet forslår Socialdemokratiet en målsætning om 500.000 grønne biler i Danmark i 2030. Derudover foreslår de en række tiltag der skal fremme vedvarende energi, herunder særligt vindenergi, og foreslår en målsætning om at 55 pct. af det danske energiforbrug i 2030 skal komme fra vedvarende kilder, herunder 2 ekstra havmølleparker ifht. Energiforliget. De fremsætter desuden en række tiltag med henblik på energibesparelser i bygninger og industri. Endelig ønsker Socialdemokratiet at arbejde for at reducere CO2-udledningen fra landbruget og samtidig udlægge 75.000 hektar af det danske areal til urørt skov.
Alternativet har en overordnet målsætning om, at Danmark skal være fossilfrit senest i 2040. De forslår yderligere en række delmål: Mindst 60 pct. reduktion i 2025, mindst 80 pct. reduktion i 2030 og mindst 95 pct. reduktion i 2035. Inden for transportområdet foreslår alternativet at udfase salg af fossilbiler inden 2025 og at den kollektive vej- og søtransport skal være fossilfri senest i 2025. Inden for boligområdet er deres målsætning, at dansk byggeri skal energieffektivisere med 40 pct. i 2030. Industrien skal være fossilfri i 2030. Reduktion af landbrugets klimabelastning foreslås at nå 66 pct. i 2035 sammenlignet med i dag. Inden for energiområdet ønsker Alternativet Danmarks indvinding af fossile brændsler afviklet over en 10-årig periode, samt udfase førstegenerations-biobrændsel inden 2025. Alternativet har også en række forslag, der skal bidrage til en adfærdsændring for den enkelte dansker.
I Klima- og luftudspillet ’Sammen om en grønnere fremtid’ fremsætter regeringen en overordnet målsætning om, at Danmark skal være klimaneutral i 2050. Herunder en reduktion af drivhusgasser fra ikke-kvotebelagte sektorer (landbrugs-, transports- og boligsektoren) med 39 pct. i 2030 (ift. 2005). Regeringens overordnede målsætning inden for transportsektoren er at nå 1 mio. elbiler, plug-in hybridbiler eller tilsvarende biler i 2030. Indenfor landbrugsområdet ønsker regeringen at mindske luftforureningen og drivhusgasudledningen, og vil derfor gennem en række tiltag udbrede og forbedre løsninger inden for fx biogas, præcisionslandbrug og jordfordeling. Mht. boligområdet er målet, at Danmark på sigt skal være uafhængigt af fossile brændsler. På kort sigt igangsættes en række initiativer med henblik på at udfase ældre brændeovne og klimaskadelige gasser i køleanlæg. På længere sigt vil regeringen formulere en strategi for at udvikle gassystemet, der skal bidrag til et klimaneutralt Danmark i 2050.
Fjerner afgifter på alle grønne biler, Fjerner elafgiften fuldstændigt, afsætter 3,7 mia.kr. om året til forskning inden for energi og klima. Da LA fjerner registreringsafgiften helt på grønne biler (el, hybrid og brintbiler) ender de med et lidt anden sammensætning af bilparken end de øvrige partier. I den effektivitetsafhængige registreringsafgift, som vi har i dag, klarer brintbilerne sig ikke så godt pga. en lavere effektivitet end el- og hybridbiler, men hvis registreringsafgiften fjernes helt bliver brintbilerne konkurrencedygtige omkring 2035. Fjernelsen af elafgiften betyder først og fremmest et hurtigere skift til varmepumper i fjernvarmesektoren. LA’s forløb ligger dog samlet set stort set oveni regeringens.
DTU Frozen Policy scenario er som Energistyrelsens basisfremskrivning. Det indeholder alle allerede besluttede politikker, inklusiv den seneste energiaftales, samt samme brændselspriser som anvendes af Energistyrelsen. Dvs. et energiscenarie med fastlåst politik frem til 2050. Det antages, at der udpeges områder til udbygning af havvindmøller i både øst og vest Danmark, samt at udbuddet af el og hybrid biler i 2025 er på niveau med i dagens udbud af benzin biler – dette kræver formentlig en klar udmelding fra regeringen om at de ser elbiler som den fremtidige løsning i Danmark, ellers vil bilproducenterne sandsynligvis ikke bringe nok el- og hybridbiler på markedet i Danmark. Der er i modellen taget højde for omkostninger til udbygning af infrastruktur til el- og gasbiler og modellen bygger automatisk denne infrastruktur og dermed er det implicit antaget at der er politisk opbakning til en sådan udbygning. Der er i modellen antaget en maksimal udbygning af 6200 MW landvind, 50000 MW havvind, 3000 MW bølgeenergi, 12000 MW tag solceller og 3000 MW mark solcelleanlæg - det sidste svarende til et areal på ca. halvdelen af Langeland. Scenariet inkluderer international bunkering fra shipping industrien og international flytransport. Dvs. det inkluderer den danske del af den internationale skibs- og flytrafik og tilhørende energiforbrug og emissioner. Det er vigtigt at betragte hele den danske udledning af drivhusgasser i forbindelse med dansk ansvar i en global klimaaftale. Der antages i Frozen policy scenariet at udbygningen af Havvindmølleparker kun inkludere de allere planlagte, herunder energiaftalens beslutninger. Yderligt begrænses udbygningen af overskudsvarme, under en antagelse at overskudsvarme problematikkerne ikke løses
Er identisk med Frozen policy scenariet udover at overskudsvarme problematikkerne løses og der fortsat givers tilladelser til udbygning af havvindmølleparker. Scenariet er desuden brugt som reference til beregning af ekstra omkostningstabellen.
Disse to scenarier adskiller sig fra de andre ved at være målsætningsstyrede scenarier. Det eneste som styrer modellen her er et krav om at Danmark ikke må udlede mere end 500 Mt CO2 frem til 2050, hvilket svarer til hvad Danmark kan tillade sig at udlede under Paris-aftalen. I scenariet med tilføjelsen (bio) er der desuden tilføjet en restriktion om at Danmark ikke netto må importere biomasse efter 2030. I disse scenarier inkluderer vi ikke skatter og afgifter og det er derfor en ren samfundsøkonomisk optimering – dermed viser de den billigste løsning for hvordan Danmark kan holde sig under de 500 Mt CO2 frem til 2050. Disse scenarier kan således bruges til at måle de andre såkaldte politikscenarier mod.
På nedenstående figur ses en reduktionskurve baseret på Enhedslistens foreslåede tiltag frem til 2040.
I nedenstående findes en mere uddybet beskrivelse af Enhedslistens konkrete målsætninger og virkemidler inden for klimaområdet, primært baseret på klimaudspillet 'En Social Retfærdig Vej Til Det Grønne Samfund'.
SF overordnede målsætning er, at vi skal nå 1,5 graders målet fra Parisaftalen.
Vores mål er en 70 pcts reduktionsmålsætning i 2030 (i forhold til 1990-basisåret). Vi ved, at det kan lade sig gøre for CO2 med kendte virkemidler. Vi kan også komme meget tæt på, når det gælder alle drivhusgasser under et – men her vil vi være afhængige af landbrugsteknologiske fremskridt, som vi ikke kan forudse med sikkerhed. En 70 pct. reduktion af CO2-udslippet vil betyde, at Danmark giver sit bidrag til at nå 1,5 graders målet. Danmark skal fra klimaneutralt eller bedre fra 2040. Der skal i løbet af 2040’erne samlet set være en negativ drivhusudledning. Det bliver muligt som følge af SF’s forslag om en skovfond.
Udfasning af fossile brændstoffer:
Transport og udfasning af benzin- og dieselbiler
2030: Landbrugets klimaudslip mindst 30% ned i forhold til nu. Danmark skal mindst leve op til EU’s krav for ikke-kvotesektoren uden brug af kvotekøb og bogholderikneb.
Landbruget står for 30 pct. af Danmarks klimaforurening. Det er helt nødvendigt, at der sker en reduktion. Det skal grundlæggende ske på to måder – ved at tage noget landbrugsjord ud af drift og ved at reducere klimaforureningen pr. produceret enhed.
SF mener:
I SF’s klimalandbrugsudspil er tiltagene beskrevet mere detaljeret. Tallet for udtag af jorde er opjusteret efterfølgende, således at klimagevinsten skønnes til knap 4,5 mio. tons CO2-eq eller omkring 30 pct. i 2030, hvortil kommer effekten af skov samt tiltag, som vi ikke har kunnet regne på. SF ønsker herudover at begrænse importen af soja til foder blandt andet gennem dyrkning af mere græs. Sojaimporten belaster klimaet svarende til 1,65 mio. tons CO2. Denne belastning indgår ikke det danske klimaregnskab.
Skov har mange fordele – også for klimaet. En hektar skov kan på langt sigt spare atmosfæren for 1/2 tons CO2 eller mere. Det nye skovareal skal omfatte både urørt skov, rekreativ skov og produktionsskov, der fx kan levere byggematerialer. Al skov skal forvaltes bæredygtigt.
SF mener:
Det nye skovareal skønnes at kunne lagre kulstof svarende til ca. 84 mio. tons CO2 frem til 2050.
Det er ca. 2,8 mio. tons om året. Det vil dog gå betydelig langsommere i begyndelsen – simpelthen fordi træerne vokser forholdsvis langsomt i starten. Til gengæld vil der i 2050 være en lagring svarende til over 8 mio. tons CO2.
Fremtidens persontransport vil overvejende være baseret på el fra vedvarende energikilder. Der hvor el ikke er en realistisk løsning skal der bruges andre former for vedvarende energi såsom grøn gas (biogas mv.) og biobaserede flydende brændsler. Det vil primært være relevant i den tunge vejtransport. Omlægningen af bilparken, jernbanenettet etc. kan desværre ikke ske på et enkelt år, men senest i 2040 skal transportsektoren være CO2-neutral.
SF mener:
Se også SF’s klima-transportudspil.
SF’s udspil vil reducere CO2-udledningen fra person biler med over 2 mio. tons CO2 i 2030. Tallet vil stige hurtigt herefter som følge af, at alle nye biler vil være elbiler. I 2033 vil reduktionen således ligge på omkring 3,2 mio. tons. Disse tal omfatter ikke godstransport – effekten her kan være omkring ligeså stor og vil især afhænge af i hvilket tempo der omlægges til el og grøn gas. Hvis elbiler falder hurtigt i pris vil effekten være betydelig større.
Fakta: Der markedsføres allerede i dag vare- og lastbiler, der kører på el.
Langt størstedelen af CO2-udslippet fra skibe og fly kommer fra udenrigsruter. Der er derfor et særligt stort behov for international regulering af skibe og fly. SF arbejder i EU og andre organer for CO2-afgifter eller krav om CO2-kvoter for skibe og fly, og støtter andre tiltag for at begrænse deres klimaforurening.
SF mener:
Gas kan være naturgas – som er et fossilt brændstof der bidrager til CO2-udslippet – men kan også fremstilles som klimaneutral grøn gas fx som biogas. I alle tilfælde har gas den fordel, at det er nemt og billigt at lagre, og Danmark har i for vejen to store gaslagre. Grøn gas skal derfor afløse naturgas, således at Danmarks gasforbrug i 2035 og frem modsvares af vores produktion af grøn gas. Reglerne om brug af fødevarer som fx majs i biogasanlæg skal strammes markant – også med denne stramning kan man øge produktionen af biogas markant.
SF mener:
Der er tale om gasser, der bruges i meget små mængder, men som har en meget voldsom klimaeffekt, der typisk er mindst 1.000 gange kraftigere end CO2, og helt op til 23.000 gange.
SF mener:
Samtidig med energiproduktionen omlægges til vedvarende energi, skal energieffektiviteten øges, dvs. spild af energi skal minimeres. Jo mindre vores energiforbrug er, jo hurtigere kan vi komme op på 100% vedvarende energi. Desuden vil fortsat satsning på energieffektivisering sikre, at danske virksomheder fortsat vil være i front ift. eksport af energibesparende teknologi. Der er fortsat et stort potentiale for effektivisering.
F.eks. ligger 34% af den danske boliger i de dårligste energiklasser – E-G. Og i energiselskabernes energispareordninger har man prioriteret de store virksomheder, mens de små og mellemstore er forsømt.
Energieffektivisering skal ske bredt, i såvel bygninger som virksomheder, og der skal sikres økonomiske incitamenter, der fremmer effektivisering.
SF mener at:
Fremtidens elproduktion vil helt overvejende kunne komme fra vindmøller og solceller. I en overgangsperiode vil der være brug for fast biomasse (træpiller mv.).
Der vil være tidspunkter, hvor der ikke er vind og sol nok til at dække elforbruget. Derfor har vi brug for gode udlandsforbindelser og lagring, som bl.a. kan ske ved batterier, brug af gaslagre (el kan bruges til at fremstille grøn gas, og grøn gas kan bruges til at fremstille el). Endvidere kan forbruget i et vist omfang lægges på tidspunkter, hvor der er rigeligt vind og sol ligesom det er vigtigt at sprede forbruget ud over døgnet.
VE-baseret elproduktion skal i 2030 mindst svare til dansk elforbrug. Vind og sol skal udbygges i mindst den takt, der skal til at nå denne målsætning. Alene 1 mio. elbiler i 2030 vil fx kræve hvad der svarer til cirka 1 ekstra, stor havvindmøllepark.
SF mener:
Gennem en kombination af energibesparelser og omlægning til vedvarende energi kan brugen af fossile brændstoffer til opvarmning nedbringes i hurtig takt, og være helt afviklet i 2035. Fjernvarmen passer godt ind i den grønne omstilling, og skal derfor styrkes. I den individuelle varme skal oliefyr og naturgas udfases og erstattes med især varmepumper.
SF mener:
Fakta: Med Energiaftalen 2018 forventes over 90% af fjernvarmen at komme fra vedvarende energi i 2030. Resten vil komme fra afbrænding af affald.
I dag forbrænder vi en stor del af vores affald. Det er forbundet med en række miljøproblemer og det er heller ikke fornuftigt i forhold til klimaet.
SF mener:
Plast fremstilles i dag af råolie, og det meste plast ender i Danmark i et forbrændingsanlæg. Det belaster klimaet svarende til over 1 mio. tons CO2 eller ca. 2 pct. af den samlede danske klimaforurening. Ved overgang til forgasning vil der være en tilsvarende klimabelastning. Det er derfor vigtigt med en klima-plast plan. Det er dog svært at se hvordan vi kan komme ned på nul belastning så længe vi importer plast (fx som indpakning) fremstillet af råolie.
SF mener:
Energiforbruget i industrien skal lægges om. Hvor det er muligt, skal der bruges elektricitet, og der hvor det ikke er muligt skal der lægges om fra kul og olie til gas. Gas kan og skal efterhånden være grøn gas, men eftersom det er samme slags gas som naturgas kan overgangen til grøn gas ske gradvist og uden krav om omlægning af produktionen. Generelt skal industrien, ligesom alle andre, spare på energiforbruget.
SF mener:
Datacentre bruger store mængder el, som er praktisk talt afgiftsfri. De er omfattet af principperne om at spare mest muligt på energien samt at udbygningen med vind og sol skal følge elforbruget. Så ekstra datacentre skal følges af ekstra vindmøller og solceller.
SF mener:
Fakta: Tre datacentre bruger cirka ligeså meget strøm som en stor havvindmøllepark producerer.
Cement er meget klimabelastende. Vi kommer næppe helt til at kunne undvære cement, men det nødvendigt at sætte ind mod klimabelastningen:
SF mener:
Fakta: Forskere på DTU har udviklet en cementtype med 30 pct. mindre klimabelastning. Hvis den holder i fortsatte tests vil den kunne reducere den globale klimaforurening med 10 gange Danmarks samlede belastning.
Der er brug for forskning i, udvikling af og demonstration af grønne løsninger. Med Energiaftalen fra 2018 blev midlerne til energiforskning genoprettet, men der er sandsynligvis brug for yderligere midler, ligesom det er helt centralt at forske mere i klimatiltag på landbrugsområdet.
SF mener:
Energiafgifterne er vinde og skæve. De afspejler langt fra klimabelastningen og andre miljøomkostninger ved de forskellige former for energiforbrug. Blandt andet de venstreledede regeringers skattestop har forhindret en grøn omlægning af afgifterne. Fordelingsvirkningen af grønne afgifter skal kompenseres for borgere med lave indkomster.
SF mener:
Europæisk og internationalt samarbejde er helt centralt på klimaområdet, fordi den globale opvarmning er helt ligeglad med grænser. Danmark skal tilbage som frontløber i EU’s klimapolitik og skabe a lliancer blandt de mest klimavenlige medlemslande. For udenrigsfly og –skibe er det internationale særligt vigtigt, men også når det gælder reguleringen af virksomheder, der konkurrerer med udlandet er fælles regler en klar fordel. Danmark skal støtte den grønne omstilling i fattige lande.
SF mener:
Klimabistand skal forøges – mindst 3 mia. kr. ekstra i 2030 – og der skal oprettes en klimafond med billige lån til VE-anlæg og energisparende teknologi i fattige lande på i første omgang 10 mia. kr.
I nedenstående findes en mere uddybet beskrivelse af Radikale Venstres konkrete målsætninger og virkemidler inden for klimaområdet, primært baseret på klimaudspillet 'Klimaet Kalder. Fremad', samt deres udspil 'Klima 2030 – et grønt Danmark, der leder verden'.
Fritage el til opladning af elbiler for elafgift som minimum frem til 2023. Det samme skal gælde lastbiler.
Omlægge bilbeskatningen til en teknisk afgift, som begunstiger CO2-effektive biler. De ønsker at tilbagetrække regeringens lempelser af registreringsafgiften. De midler det frigiver, skal sikre at elbiler er begunstiget i overgangsperioden, så elbiler fortsat kan afgiftsfritages. Der prioriteres ca. 1 mia. kr. årligt mellem 2020 til 2025 til dette. På længere sigt ønskes det provenu, er taber på fx benzin- og dieselafgifter, gradvist erstattes med andre afgifter i takt med, at der bliver flere grønne biler. De lægger bl.a. op til et storskala-forsøg med roadpricing, så det bliver muligt at indføre roadpricing i Danmark inden 2030. Derudover ønskes en omlægning af dele af bilafgifterne fra en engangsafgift til en løbende afgift, så særligt grønne biler bliver billigere at købe, men dyrere at eje i en periode.
Al el og fjernvarme i Danmark i 2030 skal produceres på vedvarende energi.
En besparende på ca. 35 pct. af vores endelige energiforbrug i 2050.
At gøre installation af nye oliefyr forbudt fra 2020 og indføre et forbud mod oliefyr i 2030. Installation af individuelle naturgasfyr forbydes fra 2025.
Samtidig ønskes en specifik afgift på biomasse på de decentrale værker, der straffer anvendelse af biomassekedler udover et antal fastlagte timer til spidsbelastning, fx 700 timer om året. Denne afgift forventes ikke at generere provenu af betydning.
At støtten til biogas begrænses ved at indføre automatisk aftrapning af tillægget på 26 øre/kWh (eller kr./GJ) ved en lineær aftrapning frem mod 2030.
At biogasbaseret elproduktion frem over støttes via den gældende pristillægsmetode, således at værkerne får et motiv til at regulere elproduktionen efter markedsprisen på el. For at fastholde tilskudsmæssig ligestilling reguleres pristillægget samtidig, idet den forventede elmarkedspris i dag er lavere, end det var forventet, dengang pristillægget blev beregnet, dog fastholdes den nuværende gradvise reduktion af støtten ved ikke at pristalsregulere støtten.
I nedenstående findes en mere uddybet beskrivelse af Socialdemokraterne konkrete målsætninger og virkemidler inden for klimaområdet. Det er baseret på klimaudspillet 'Danmark Skal Igen Være En Grøn Stormagt'.
I nedenstående findes en mere uddybende beskrivelse af Alternativets konkrete målsætninger og virkemidler inden for klimaområdet. Der er taget udgangspunkt i 'Alternativets Klimaplan 2030' samt deres klimaudspil 'God Energi – Alternativets ambitioner for fremtidens bedste energipolitik'.
At indføre højere fradragsgrænse for benzin- og dieselbiler indtil der er indført en teknisk afgift, hvor man betaler for bilens forurening. Konkret foreslås at man i første omgang bør hæve grænsen fra 22 km/l til 28.1 km/l og 20 km/l til 25.2 km/l for henholdsvis diesel og benzin biler , således at den kun omfatter biler, der som minimum er i energiklasse A++. Samtidig hæves tillægget for biler, der kører under grænsen, til 6.000 kr. pr. km. under grænsen. Ændringen af grænsen forventes at medføre et merprovenu på omkring 1 mia. kr. om året.
I forlængelse heraf foreslår Alternativet også at oprette en pulje på 30 mio. kr., til at finansiere det nuværende tilslutningbidrag for opsætning af ladestationer. Generelt ønsker Alternativet at arbejde for bedre forhold for elbilsejere, fx ved at tilbyde gratis parkering til elbiler i byområder.
Cykelpuljen skal gøres permanent fra 2020 og de kommende årtier frem, og samtidig udvide den med 50 millioner kr. ekstra årligt. Dette vil betyde en investering på 200 mio. Kr. årligt til cykelstier mm.
At nedbringe prisen på kollektiv transport med 30 pct. Inkluderet gennem en støtte for brændselsomkostningerne til offentlig transport
Samtidig foreslås det at indføre en klimaafgift på flyrejser på 80 kr. pr. flyvning fra danske lufthavne, fordi billige flyrejser er dyrt for klimaet og giver et stort minus på den bundlinje. Flyskatten vil være progressiv, således at den fordobles ved anden rejse på et år, tredobles ved tredje rejse osv. Der ønskes dog en øvre grænse for afgiftens størrelse. Det antages at gennemsnits afgiften er 120 kr/flyvning, med fritagelse for afgiften ved brug af grønne brændstoffer.
Det foreslås desuden, at der stilles krav om at alle indenrigsflyvninger skal være eldrevne fra 2040.
Desuden ønsker Alternativet at fremme brugen af varmepumper ved at halvere elafgiften permanent for de kollektive elvarmepumper (dvs. fra 40 til 20 øre/kWh)
Desuden skal havene skal udforskes som mulige placeringer, ligesom der skal gennemføres forsøg med lokale, folkelige projekter og energifællesskaber samt udpeges deciderede energizoner, hvor flere teknologier kombineres med henblik på synergi og minimal forstyrrelse af landskabet og naboer.
Nedenfor findes en mere uddybet beskrivelse af Regeringens konkrete målsætninger og virkemidler inden for klimaområdet. Der er taget udgangspunkt i Klima- og luftudspillet 'Sammen om en grønnere fremtid', Energiaftalen 2018 samt regeringens seneste transportudspil.
De tiltag som regeringen har fremlagt i deres klima- og luftudspil "Sammen om en grønnere fremtid", vil, ifølge regeringen beregninger, reducere Danmarks samlede CO2 udledningen med 26 mio. ton frem mod 2030 (dog ikke medregnet gevinster fra udfasning af benzin- og dieselbiler, der kan give en ydereligere reduktion på 5,5 mio. ton CO2. frem mod 2030). Danmarks klimamål i EU er 32-37 mio. ton CO2 frem mod 2030. Regeringen vil sammen med energiaftalens parter tilvejebringe finansiering til yderligere tiltag på klimaområdet fra 2026-2030.
Ud over ovenstående, er dele af den nylige aftale om et sammenhængende Danmark også medtaget i scenarierne. Med aftalen opnåede Regeringen og Dansk Folkeparti enighed om en samlet og fuldt finansieret investeringsplan for transportsektoren i perioden 2021-2030. Aftalen forventes at resultere i, at der samlet investeres i alt 112,7 mia. kr. på transportinfrastrukturområdet. Aftalen omfatter investering i ny infrastruktur, udbygning af eksisterende infrastruktur, vedligeholdelse samt en række puljer. (Implementeret i energimodellen som et samlet beløb på 50.2 Mia. Kr. til ny infrastruktur fordelt på vej, skinner og cyklestier med henholdsvis 40,1, 9,1 og 1 mia. kr.)